Memahami Proprietary Trading : dan Apa, Bagaimana dan Mengapa?

0

Perdagangan proprietari, atau juga dikenali sebagai “perdagangan prop”, ialah aktiviti di mana syarikat perdagangan khas menjalankan transaksi jual beli sekuriti menggunakan wang syarikat mereka sendiri, bukan untuk pelanggan. Matlamatnya mudah: untuk membuat keuntungan untuk syarikat. Aktiviti ini dijalankan oleh bank pelaburan, institusi kewangan lain, serta syarikat perdagangan proprietari khusus yang beroperasi secara bebas.

Faedah Dagangan Prop

Dalam perdagangan prop, syarikat melabur secara langsung dengan dana mereka sendiri dan cuba mengoptimumkan keuntungan mereka. Mereka menggunakan pelbagai strategi perdagangan dan melabur dalam pelbagai produk seperti saham, bon, komoditi, derivatif dan mata wang asing (forex). Terdapat beberapa gaya perdagangan yang digunakan dalam perdagangan prop, seperti scalping, perdagangan swing, arbitraj dan perdagangan algoritma.

Risiko dari Prop Trading

Beberapa faedah perdagangan prop termasuk kebebasan dalam membuat keputusan pelaburan dan potensi keuntungan yang tinggi. Urus niaga dibuat berdasarkan penilaian peniaga profesional terhadap pasaran, bukan atas permintaan pelanggan. Selain itu, jika strategi perdagangan berjaya, potensi keuntungan boleh menjadi besar.

Risiko dari Prop Trading

Walau bagaimanapun, perdagangan prop juga membawa risiko yang ketara. Memandangkan syarikat menggunakan wang mereka sendiri, mereka juga bertanggungjawab terhadap sebarang kerugian yang mungkin berlaku. Peristiwa seperti turun naik pasaran yang tidak dijangka atau strategi dagangan yang gagal boleh membawa kepada kerugian besar.

Prop tading dan Peraturan

Peraturan mengenai perdagangan prop telah berkembang dari semasa ke semasa. Di Amerika Syarikat, sebagai contoh, selepas krisis kewangan 2008, Akta Pembaharuan dan Perlindungan Pengguna Dodd-Frank Wall Street telah digubal, yang mengehadkan aktiviti perdagangan prop oleh bank. Sebaliknya, di kawasan lain di dunia seperti Asia, aktiviti ini masih agak biasa.

Kesimpulan

Perdagangan proprietari merupakan faktor penting dalam dunia kewangan dan mewakili sebahagian besar volum dagangan harian di bursa saham dan pasaran komoditi. Aktiviti ini mewujudkan kecairan dalam pasaran dan memberi peluang kepada peniaga untuk melabur dana syarikat mereka untuk mencari keuntungan. Walau bagaimanapun, seperti semua jenis pelaburan, perdagangan prop juga membawa potensi risiko yang penting untuk difahami dan diurus dengan teliti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *